Welkom in de wondere wereld van de tutjes


In dit artikel nemen we je graag mee in de wondere wereld van de tutjes. Je zal het misschien zelf al wel gezien hebben maar het aanbod in tutjes is tegenwoordig gi-gan-tisch groot. Ze lijken allemaal op elkaar maar toch zijn er verschillen in de vorm en het materiaal. Deze verschillen leggen we je graag hieronder uit!

Waarom een tutje?

Vaak nemen ouders zich voor om niet met een tutje te beginnen. Wanneer je hier niet mee begint, hoef je het ook niet af te leren. Maar dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Alle baby’s worden geboren met een zuigbehoefte. Drinken aan de fles of aan de borst is voor veel kleintjes niet voldoende om deze zuigbehoefte te bevredigen. Daarom krijgen baby’s toch vaak een tutje. Een tutje bevredigt niet alleen de zuigbehoefte van je baby’tje, maar zorgt ook voor troost en ontspanning.

De voor- en nadelen

Het grote voordeel van een tutje is dat het rust brengt voor je babyt’tje. Vaak vallen ze hiermee makkelijker en rustiger in slaap. De kans op duimen is ook kleiner. Dit is een gewoonte die moeilijker af te leren is dan een tutje. Ook worden de spieren in de mond en de kaak gestimuleerd. De tong komt zo meer naar voren te staan en dit houdt de luchtwegen vrij.

Maar er zijn natuurlijk ook nadelen. Het meest gekende nadeel van een tutje is dat het niet zo goed is voor de tandjes. Daarom raden tandartsen aan om vanaf 2 jaar het gebruik te beperken en vanaf 4 jaar helemaal te stoppen met de tut. Ook kan het verwarrend zijn voor baby’s die borstvoeding krijgen omdat dit een hele andere techniek vraagt.

De verschillende tutjes

Er bestaan enorm veel verschillende soorten tutjes. Hierdoor krijgen we vaak van ouders de vraag welk nu eigenlijk het beste tutje is. Hier bestaat geen goed antwoord op. De ene baby is de andere niet en elk kindje heeft zijn eigen voorkeur. Door te proberen zal je er snel genoeg achter komen welk de favoriet van jouw kleintje is.

Het materiaal

Niet alle tutjes zijn uit hetzelfde materiaal gemaakt. Ze worden vaak in siliconen of in rubber (latex) gemaakt. Siliconen tutjes zijn sterker en scheuren hierdoor minder snel. Ook krijgen kindjes er bijna geen allergische reacties aan. Rubberen tutjes zijn dan weer een stuk soepeler en comfortabeler maar verslijten hierdoor sneller. In sommige gevallen kunnen kindjes hier een allergische reactie op krijgen.

De vorm

Een kersvormige tut is rond en bootst de vorm van een tepel na. Dit zorgt voor een vertrouwd gevoel bij baby’s. Een tut met dentalvorm is plat en loopt schuin af. Het gedeelte dat tegen het gehemelte zit is rond en het gedeelte dat tegen de tong zit is plat. Tutjes met deze vorm stimuleren de tong- en kaakspieren. Misvormingen aan het gebit ontstaan niet door de vorm van een tutje maar door de zuigbeweging van de baby zelf.

Er bestaan ook bijzondere tutjes genaamd ‘soothies’. Deze werden oorspronkelijk voor premature baby’s gebruikt. Ze wegen niet veel en apparatuur kan hier makkelijk op worden aangesloten. Ook zijn deze uit 1 geheel gemaakt waardoor er nergens vuil tussen kan komen. Ze bevatten geen BPAof nauurrubber. Wanneer je kindje dit tutje gewoon is vanuit het ziekenhuis, willen ze dit thuis ook. Daarom bestaan er tegenwoordig voldoende opvolgtutjes voor zoals die van Avent of Minikoioi.

Nog een aantal tips!

  • Koop zeker de juiste maat. De maat van tutjes varieert naar gelang de leeftijd. Grotere baby’s hebben een grotere zuigkracht.
  • Vervang de tutjes om de 6 weken
  • Vervang de tutjes ook wanneer ze te slap of kleverig worden. Kijk ook uit voor scheurtjes.
  • Zorg dat de tut groot genoeg is zodat je kleintje het schild niet volledig in de mond kan stoppen
  • Kies voor tutjes met ventilatieopeningen en een symmetrisch schild.
  • Verliest je kindje zijn of haar tutje vaak? Gebruik dan een fopspeenketting of een doekje.


Heb je na het lezen van dit artikel toch nog vragen over de keuze van een tutje? Neem gerust contact met ons op of kom eens langs in de winkel. Wij helpen je graag verder.

Chargement en cours
Chargement en cours