Open ended play

Open ended play is een term die je tegenwoordig regelmatig tegenkomt op internet. Maar wat is open ended play nu eigenlijk? Wat zijn de voordelen? En welk speelgoed is hiervoor geschikt. Wij leggen het je in deze blog graag uit.

Wat is open ended play?

Open ended play is een speelvorm zonder doel of regels. Kinderen gebruiken hun fantasie en ontdekken hun eigen spel. Doordat de mogelijkheden eindeloos zijn, wordt je kleintje gestimuleerd om te experimenteren.

Open ended play is het tegengestelde van gesloten spel. Een voorbeeld van een gesloten spel is een puzzel. Je kleintje maakt deze puzzel en eens deze af is, is het spel gedaan. Een gezelschapsspel is ook een gesloten spel. Je speelt het spel en eens er een winnaar is, is het spel gedaan. Uit zo’n spellen leren kinderen erg veel zoals inzicht, doorzettingsvermogen, om de beurt gaan en de regels volgen. Bij open ended play leert je kindje dan weer totaal andere dingen zoals bijvoorbeeld zijn of haar creativiteit gebruiken. Het draait hier om het spelen zelf en niet om het einddoel.

Via open ended play kunnen kinderen naar hartenlust experimenteren, verhalen en oplossingen bedenken. Uren speelplezier verzekerd!

Wat zijn de voordelen van open ended play?

  • Je kindje wordt uitgedaagd om zijn / haar verbeelding te gebruiken en problemen op te lossen
  • Ontwikkeld leergierigheid
  • Duurt vaak een langere tijd
  • Moedigt zelfstandig spel aan zonder instructies
  • Je kindje oefent op het symbolisch en abstract denken

Welk speelgoed is geschikt voor open ended play?


Stapelstein

Laat de creativiteit van je kindje de vrije loop met de stapelstenen van⁠ Stapelstein. Deze gekleurde blokken stimuleren een fantasierijk spel zonder regels. Stapel ze op, sorteer ze op kleur of maak een cool parcours. Alles is mogelijk!⁠

Modu

Modu is een modulair speelsysteem van blokken, die je onderling kan verbinden tot verschillende constructies en spelmogelijkheden. Hoge torens, een grappig loopwagentje of een cool kamp! Welk bouwwerk verkiest jouw kleintje?

Wobbel

De Wobbel is een houten balance board dat jong en oud stimuleert om te bewegen. Door zijn ongedefinieerde vorm is alles mogelijk! De Wobbel werkt als een magneet op kinderen. Niet alleen voor het uitbundige en speelse (samen-) spel maar ook voor rustmomenten en meer individueel spel. De Wobbel is door zijn leuke vorm het enige speelgoed dat je niet hoeft op te ruimen. Hij staat prachtig in iedere woonkamer. De Wobbel is bedoeld voor binnen maar kan indien zorgvuldig gebruikt ook mee naar buiten.

Kapla

Kapla blokken zijn houten bouwplankjes waarmee kinderen fijn kunnen bouwen. De bouwplankjes zijn tijdloos houten speelgoed. Er zijn talloze variaties in bouwwerken mogelijk, van torens tot bruggen. Door te bouwen met blokken leren kinderen hun fantasie te gebruiken. Naast fantasie is voor het stapelen van de houten blokjes concentratie en coördinatie nodig. De houten bouwplankjes zijn geschikt als basis speelgoed voor ieder kind vanaf drie jaar. Kinderen kunnen urenlang spelen met het maken van zelf bedachte bouwwerken.


Laden
Laden