Opstarten van je zwembad


De zomer komt er aan en dus wil je natuurlijk zoveel mogelijk buiten genieten en kunnen afkoelen in een heerlijk zwembad. Maar bij een zwembad komt vaak meer kijken dan je denkt. Wij geven je in deze blog graag wat meer uitleg bij het opstarten van je eigen zwembad!

Een goede ondergrond

Image titleHet eerste wat je doet voordat je je zwembad gaat opzetten,  is ervoor zorgen dat je ondergrond zwembadproof is. Je zorgt er ten eerste voor dat de plaats waar je zwembad komt helemaal vlak en waterpas is. Ten tweede ga je ervoor zorgen dat je jouw zwembad niet gewoon op het gras plaatst. Kies steeds voor matten of een grondzeil als ondergrond voor het zwembad.





Een filter die sterk genoeg is

Image title

Wanneer je een zwembad koopt , wordt er vaak een filtertje bijgeleverd. Voor de allerkleinste zwembaden kan deze filter voldoende zijn. Heb je een groter zwembad? Dan is het aangeraden om een krachtigere zandfilter aan te sluiten op je zwembad. Dit zorgt ervoor dat de zwembadproducten sneller over je zwembad worden verdeeld, maar ook dat het vuil van je zwembad voldoende snel gefilterd kan worden.



Je zwembad vullen

Hier heb je twee keuzes. Je vult je zwembad met water van de kraan, of je kiest ervoor om je zwembad te vullen met water van elders. Vul je het zwembad met water van de kraan, dan zit je normaal gezien meteen goed qua pH-waarden. Kies je ervoor om water van elders te gebruiken dan ga je hier wat extra inspanningen moeten leveren.



Test de kwaliteit van het water

Het zwembad is zonet gevuld. Nu is het tijd om de kwaliteit van het water te testen. Je test hiervoor de pH-waarden en het chloorgehalte. Afhankelijk van het resultaat ga je bepaalde producten moeten toevoegen aan je water. Het testen van het water doe je bij goed weer dagelijks, anders doe je dit om de twee dagen. Je doet dit best ook steeds ’s avonds na het zwemmen zodat het water dan voor de volgende dag meteen klaargemaakt kan worden.Image title


pH-waarden regelen

Image title

De eerste waarde waarvan je steeds wil dat deze juist is, is de pH-waarde. De pH-waarde is de zuurtegraad van je water. Het is heel belangrijk dat deze als eerste goed zit omdat de werking van je andere producten anders sterk zal afnemen. 

Je kan hiervoor pH- verhoger en pH-verlager gebruiken, afhankelijk van je meetresultaten.





Je zwembad ontsmetten

Hiervoor gebruiken we bijna altijd chloor, toch kan je dit ook met een ander product doen, hierover later meer.

Afhankelijk van je meetresultaat ga je chloor toevoegen aan je water. Chloor is te verkrijgen in verschillende vormen.

Image title


Wanneer je snel je chloor op punt wil krijgen, kies je liefst voor chloor in korrelvorm. Deze los je op in een emmer lauw water. Hierna giet je het bij in je zwembad. Let op! Wanneer je de korrel rechtstreeks in je water zou smijten gaat deze invreten in het zwembad. Eerst oplossen dus!

Wanneer je het chloorgehalte van je water op peil wil houden,  ga je chloortabletten gebruiken. Deze kan je in een chloordispenser plaatsen en op je zwembad laten drijven of je kiest ervoor om deze in je skimmer te plaatsen. Beide opties werken prima.

Een alternatief om je zwembad te ontsmetten is Poolsan. Dit product kan je gebruiken wanneer jij of je kinderen veel last hebben van chloor in het water. Je gaat je zwembad op een natuurlijke manier ontsmetten. Let op! Hiervoor gebruik een alternatief testsysteem en baseer je je niet op het chloorgehalte!


Preventief vuil vermijden

Gras en zand in het zwembad zijn heel eenvoudig te voorkomen met twee simpele dingen. Zorg er ten eerste voor dat eenvoudig in je zwembad geraakt. Wanneer je zwembadrand te hoog is kies je dus best voor een laddertje. Een tweede stap is om een voetenbadje met wat water voor je trapje te plaatsen. Dit zal veel vuil en onderhoud voorkomen aan het zwembad!



Groen en troebel zwembadwater

Image title

Veel zon die in je zwembad schijnt betekent ook veel algenvorming.

Wil Image titleje dit voorkomen en je water steeds helder houden? Dan kan je ervoor opteren om kristalhelder preventief toe te voegen aan het water van je zwembad.

Toch last van veel groene substantie in je zwembad? Dan kan je vlokkingsmiddel gebruiken om dit vuil naar de bodem te laten zakken. Op deze manier kan je heel eenvoudig en snel het vuil van de bodem opzuigen en word je water terug snel proper.

 



Het belang van afdekken

Eén van de belangrijkste zaken om veel genot van je zwembad te hebben tijdens de warme dagen is het goed afdekken van het zwembad. Hiervoor bestaan twee zeilen.

 Het eerste zeil dat je op je zwembad wil leggen is een warmtezeil. Dit is een noppenzeil dat ervoor zorgt dat de bovenste laag van het zwembad opwarmt in de zon en zorgt er ook voor dat de warmte van je zwembad veel beter behouden wordt. Het kan ook grof vuil zoals bladeren van bomen voorkomen in je water.

Het tweede zeil is het afdekzeil. Je gebruikt dit zeil wanneer je klaar bent met zwemmen. Dit zeil zorgt er ook weer voor dat de warmte iets beter behouden blijft maar heeft verder twee zeer belangrijke functies!

  • Het voorkomt dat producten zoals chloor veel minder verdampen wanneer je niet zwemt.
  • Het voorkomt dat vuil in je water valt of waait.

Hopelijk ben je wat wijzer geworden door dit artikel. Mocht je toch nog vragen hebben over de opstart of over specifieke producten, kom dan gerust eens langs op onze speelgoedafdeling in de winkel. Onze enthousiaste medewerkers helpen je graag verder. Veel zwemplezier!
  
Chargement en cours
Chargement en cours